Varje år har Reseguide en omröstning där de utser Årets Sommarstad i Sverige. Detta år, liksom förra året så vann Kalmar. Kalmar är en tätort vid Smålandskusten i sydöstra Sverige och är dessutom en universitetsstad. Staden är uppbyggd på öar och du har hela tiden nära till havet. Denna stad är fylld med kontraster och du kan hitta både nutid, dåtid, avkoppling och aktiviteter här. Kalmar är full av historiska byggnader, kullerstensgator och fina parker. Det finns även ett stort utbud av shopping, restauranger och mycket mer. Det är enkelt att ta sig hit då det 10 minuter utanför staden finns en flygplats. När du väl är i Kalmar så finns det mesta på promenadavstånd eller cykelavstånd. Så låt bilen stå, om du har med den och upplev staden till fots eller på cykel.

Besöksmål du inte bör missa

Runt om i Kalmar så finns det mängder av påminnelser om att denna stad var av betydelse en gång i tiden. Det finns många historiska minnesmärken såväl som byggnader. Under medeltiden var denna stad en av Sveriges viktigaste städer.  Här skedde många viktiga politiska möten som till exempel Unionsmötet som skedde 1397 då Kalmarunionen bildades.

I Kalmar stad finns det många besöksmål du inte bör missa. Ta en promenad i Gamla stan, besök Gamla kyrkogården eller upplev Castens gård. Det finns även flera vackra kyrkor i denna stad så väl som flera museer.  Kalmar slott så väl som Kalmar slottskyrka är värda ett besök.

För familjer finns det en hel del att göra, varav Astrid Lindgrens värld är en av de mest populära. I Kalmar finns även Ölandsbron som kan ta er över till Öland.

Evenemang under sommaren

Under hela året kan du besöka konserter, teaterföreställningar och andra evenemang. I Kalmar finns det upplevelser året runt, men det är under sommaren det är som allra mysigast!

Kalmar Stadsfest är en populär tradition, som startade redan 2005. Det är tre dagar med konserter, shower, dansuppvisningar, gatuteatrar, fria konserter och roliga aktiviteter runt om på stadens gator och torg. I år, 2016 sker stadsfesten 11-13 augusti.

Det finns även flera guidade turer under sommaren som är värt att gå med på. Det finns för både barn och vuxna och ni lär er mer om Kalmar och dess historia bland annat.

I Kalmar finns Sveriges enda fullvärdiga Ironmantävling på distanserna 3,86 km simning, 180 km cykling och 42,2 km löpning. Detta evenemang är rena rama folkfesten. 2016 så sker denna tävling 20 augusti.

Den 11-15 juli sker sandskulpturfestivalen där du kan få se sandskulpturer växa fram vid Kalmarsundbadet. Detta är en återkommande festival som kallas för Kalmar International Sandsculpture Festival. Arrangörer bakom denna festival är Destination Kalmar i samarbete med Kalmar kommun, XL Bygg och Nybrogrus.

Boende i Kalmar

I Kalmar finns det boende som passar de allra flesta. Du hittar hotell så väl som stugor, vandrarhem, bed & breakfast och camping.  Det är inte svårt att hitta ett sommarboende här och du har mycket att välja mellan. Enklaste är om du bokar online innan du reser.