Västervik är en tätort och centralort i Västerviks kommun i Kalmar län. Denna stad kallas även för Skärgårdsstaden i Småland. Här hittar du över 5000 öar, kobbar och skär. Västervik har något för alla. Det finns unika badmöjligheter, aktiviteter för barn, museer, utställningar och ett fantastiskt nattliv. Från Västervik är det även enkelt att ta sig till exempelvis Kalmar, Öland och Gotland. I Västervik kan du följa vandringsleder, uppleva klättring som lockar besökare från hela världen eller få på ett av alla evenemang som sker varje sommar. På åttiotalet kallades Västervik för ”Ostkustens pärla” och det är en mycket bra beskrivning av Västervik. Här finns nämligen det bästa av allt samlat på liten yta.

Besöksmål du inte bör missa

I Västervik finns det en hel del sevärdheter. Här kan du bland annat besöka Casimirsborgs bronsålderscentrum. Här finns även ett välutrustat hembygdsmuseum som heter Aktiveum.

Hasselö i Tjust skärgård utanför Västervik har många aktiviter för både stora och små. Här finns även skärgårdens längsta sandstrand.

Naturum är ett trevligt besöksmål. Här finns en utställning som heter Havet och skärgården samt att på sommaren sker en vattenskola, där man kan få upptäcka Östersjöns magiska undervattensvärld.

Västervik har gott om shopping och du hittar många små mysiga butiker i centrum.

På Västerviks Museum kan du bland annat uppleva utställningen om Mars Makalös – Det Marina 1500-talet samt en mängd andra utställningar.

Om du har möjlighet att bege dig utanför staden så kan du besöka Virum älgpark, som ligger cirka 50 minuter med bil utanför Västervik.  Här kan du sedan få en safaritur bland älgarna.

Grönsö slott är även det värt ett besök. Här kan du dessutom boka boende om du vill.

Det finns en mängd mer saker att uppleva och se i Västervik så väl som utanför. Ta dagsturer ut och upplev omgivningarna, då det är mycket vacker natur runt om denna stad.

Evenemang under sommaren

I Västervik sker det en mängd evenemang under sommaren. Flera av dem är återkommande varje år.

VisFestivalen är ett av Västerviks största och mest kända evenemang. I år, 2016 fyller VisFestivalen hela 51 år! Folk från hela Sverige mer eller mindre vallfärdar hit varje år för att lyssna på visor och få den där speciella sommarkänslan. Festivalen håller till i Stegeholms slottsruin.

HojRock är en MC träff som blivit en modern klassiker i Västervik. På Gränsö slott samlas varje år flera tusen mc-fantaster och det är mässor, tävlingar, konserter och mycket mer.

Löga Beach Party är en festlighet som sker på Lägabergen. Här kan ni dansa, lyssna på musik och umgås med varandra.

En nyare folkfest som sker i Västervik är Karhu Run. Det är ett sex kilometer långt lopp där det ofta medverkar många kända ansikten.

Boende i Västervik

I Västervik finns det boende för alla typer av plånböcker. Bland de mest populära alternativen att bo finns bland annat Blankaholms gästgiveri, Hotell fängelset och Gamleby Hotell. Det finns även stugor, bed & breakfast, vandrarhem och camping.