Visby stad belägen på ön Gotland är en härlig sommarstad att besöka. Visby är ruinernas och rosornas stad är sägenomspunnen. Denna stad har det mesta man kan begära. Det är en idyllisk småstad med samtidigt är det Gotlands största tätort. Hit kommer turister i dag så väl som redan för flera hundra år sedan. Möt det historiska Visby innanför ringmuren eller upplev det moderna utanför. Hela Visby i sig är ett besöksmål, då det är fyllt med ruiner, historiska byggnader så väl som trånga gränder med prunkande rosenbuskar. Visby sjuder av liv året om, men det är under sommaren som staden verkligen blommar ut.

Besöksmål du inte bör missa

Om du ska besöka Visby och Gotland så finns det en mängd besöksmål och sevärdheter du inte bör missa. Se till att ta med dig bilen över eller hyr en bil, så att du kan se hela ön och inte bara Visby stad. Befinner du dig i Visby så kan du besöka flera museer, den botaniska trädgården eller vandra runt ringmuren. Du hittar även domkyrkor, vanliga kyrkor så väl som ruiner av olika slag. Dessa återfinns både i staden och ute på Gotlands landsbygd.

Om du har chansen att ta dig utanför Visby så ska du passa på att besöka Lummelundagrottorna.  Dessa hittar du 13 km utanför staden. Här finns mäktiga grottsalar, fossiler och vackra droppstensformationer.

Fårö är en ö utanför ön. Du tar dig enkelt över med en färja. På denna lilla ö som tillhör Gotland finns en perfekt badstrand så väl som sevärdheter. Detta var även platsen Ingemar Bergman hade flera hus, som han såg som sitt andra stora livsverk.

Längst ner på Gotland finns det raukar i mängder, även om du kan se dem runt om hela ön. Dock så finns här den kända Hoburgsgubben som är en av Gotlands mest berömda raukar.

Evenemang under sommaren

I Visby händer det saker under sommaren, som inte bör missas. Varje år sker bland annat Visby medeltidsvecka. Denna infaller alltid vecka 32 varje år. Under en vecka sker det cirka 500 evenemang och det brukar generera ungefär 40 000 besökare. Medeltidsveckan är för alla som gillar tornerspel, marknader, kyrkokonserter, gatuteatrar, eldshower, sagostunder, vandringar, föreläsningar och mycket mer. Denna festival sker främst i Visby stad, men det händer även mängder av aktiviteter ute på den gotländska landsbygden.

Almedalsveckan är en vecka som även det lockar många. Detta är en politikervecka och Sveriges största politiska mötesplats. Veckan bjuder på drygt 3 500 programpunkter och lockar omkring 35 000 besökare.

Stockholmsveckan sker varje år under vecka 29 och är den inofficiella partyveckan på Gotland. Denna vecka är det många som besöker Visby och Gotland, medan de bofasta brukar passa på att resa bort.

Boende i Visby

I Visby finns det gott om boenden. Du hittar lyxigare hotell så väl som enklare vandrarhem. Varför inte testa på att bo på Visby fängelse? Strax utanför Visby hittar du flera campingar, bland annat Kneippbyn, som är perfekt för barnfamiljen. Detta då det finns äventyrsland, Pippi Långstrumps hus och mycket mer.