För den som besöker en stad kan det vara roligt att veta lite mer om stället man kommer till. För att göra det kan det vara skönt med lite vägledning och tips på vad man kan göra och vilka kändisar som kommer därifrån. Här nedan finns lite mer att läsa om Gävle.

Kända turistmål

Det som kanske har satt Gävle på kartan och som är ett måste att besöka om man besöker Gävle under vintern är såklart Gävlebocken. Bocken är en 13 meter hög skapelse i halm och trä som kommunen sätter upp på stadens rådhustorg vid första advent varje år. År 2016 hade den hunnit sättas upp 50 gånger. Det är dock inte att den är så stor som har satt den på kartan, det beror på en helt annan anledning. Bocken har nämligen brunnit upp majoriteten av åren den har satts upp. Nästan varje år kommer det någon som olagligt tänder eld på den, med tiden har den dessutom tänts eld på mer och mer spexat. Om man är i Gävle under julen är det därför ett måste att försöka hinna se julbocken och hoppas att den inte brunnit ned redan.

En annan sak som Gävle kan stoltsera med är Boulognerskogen. Det är ett stort grönområde mitt i staden med lekplats, minigolf och kafé. Dessutom rinner gavleån lugnt igenom hela parken. Boulognern är som mysigast att besöka på sommarhalvåret då det växer fullt av blommor och allén ger svalkande skugga. Det är vanligt att gävlebor går dit för att ha picknick eller grilla då.

På sommaren finns det också många fina loppisar man kan besöka, bland annat en i den gamla spikfabriken i Valbo.

Kända företag

Flera stora företag har nyligen flyttat ut ur Gävle, såsom Ericson och Läkerol, men av de som finns kvar är Gevalia ett av de mest kända. Fabriken ligger nära hamnen och man kan se byggnaden på långt håll om man går där. Blåsiga dagar när vinden ligger på från det hållet sprids också kaffedoften över hela Gävle.

Några andra kända företag är Hook of Sweden som tillverkar ryggkrokar, Korsnäs som tillverkar papper och Mittmedia som tillverkar de flesta lokaltidningar som säljs i Gävleborg.

Kända personer

Från Gävle har det kommit både kända musiker, ishockeyspelare och skådespelare. Några av de mer kända är Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmson som är modedesigner och dragshowartist, skådespelaren Rolf Lassgård, samt ishockeyspelaren Calle Järnkrok. En annan som inte heller är att förglömma är artisten Thomas Di Leva.